Om Elevpraktik.dk

Elevpraktik.dk er danmarks største portal med praktikpladser til elever i 7. - 10. klasse og fritidsjob for unge på 13 - 25 år

Historien

Ideen til portalen opstod da jeg, Julius Lissau, var i gang med mit sidste halve år på gymnasiet. Jeg havde på det tidspunkt lige solgt min første (lille) virksomhed, og var fast besluttet på at finde en ide som kunne blive til noget større.

I flere måneder brainstormede jeg efter mange forskellige problemer, som jeg kunne arbejde på at skabe en løsning til. Et område som jeg længe havde været optaget af var læring og arbejde generelt. Så det besluttede jeg mig for at dykke mere ned i.


Pensum er forældet

Jeg har generelt haft det sjovt og nydt at gå i folkeskolen og gymnasiet, men jeg har samtidigt været meget irriteret over hvor forældet eller irrelevant meget af indholdet i pensum er.

Siden omkring 7. - 8. klasse har jeg følt at vi elever kunne meget mere end hvad der blev forventet af os.

Ikke fordi hele min årgang kun fik 10 og 12-taller, men fordi jeg havde oplevelsen af, at mange af os ikke var langt fra at have evner som vi kunne gå ud og lave reelt brugbart arbejde med i virkeligheden.

Her taler jeg ikke kun om at gå med aviser eller sidde ved kassen.

En par af mine venner, og mig selv inklusiv, var begyndt at lege med at fotografere, optage videoer eller sælge ting.

Andre brugte meget tid på en bestemt hobby. Særligt gaming var selvfølgelig populært blandt os drenge.

Ingen havde planer om at blive professionel, men det kræver alligevel mange flere timer at ramme de højeste ranks i computerspil som Counter-Strike eller League of Legends, end det gør at lære at regne med brøker.

Problemet er, at mange (inklusiv mig selv) ikke kunne se en betydningsfuld mening med eksempelvis (noget af) den matematik vi lærte eller hvorfor man skal kunne analysere et digt.

Derfor dedikerede de fleste ofte størstedelen af sin tid til andre ting end lektierne.


Hvad gør man så?

Jeg havde oprindeligt en tanke om, at det kunne være fedt hvis folk susede rundt mellem virksomheder i helt uformel, ubetalt og ustruktureret praktik. Eksempelvis bare et par dage ved hver virksomhed.

Praktik giver mulighed for at man kan lære om en virksomhed og en branche, men vigtigst af alt at man kan lære mere om sig selv.

Hvilken genre af arbejde passer til min personlighed? Hvad synes jeg er interessant at lave? Hvordan kan jeg være nyttig?

Der er blevet lavet mange store undersøgelser (bl.a. af EVA og CeFu) som fremhæver væsentlige fordele ved praktik: Hæve uddannelsesparathed, forbedre trivsel, sænke fravær, hæve motivation og karakterer, hæve søgningen til erhvervsuddannelserne, mm.

Men når de fleste virksomheder lukker kl 16, og skoledagen slutter omkring kl 14-15, så er der ikke meget tid til at være i praktik.

Skolesystemet er desværre ikke så nemt at ændre, men jeg tænkte at jeg kunne starte med at arbejde med det der er: Erhvervsparktikken omkring 7.-10. klasse.


Problemet med erhvervspraktik

En af de store udfordringer ved erhvervspraktik er, at det er elevernes eget ansvar at finde en praktikplads. Medmindre ens forældre har en kontakt i præcis den branche som man ønsker at afprøve, så er der som udgangspunkt ingen hjælp at hente.

Dermed ender erhvervspraktikken desværre ofte hos det nemmeste valg, f.eks. mors arbejdsplads eller butikken rundt om hjørnet – i stedet for hos det mest relevante valg i forhold til de interesser man har.

Samtidigt kan ens mors arbejdsplads, have været en drømmepraktikplads for en anden person, hvilket kun gør det endnu mere ærgerligt hvis den bliver “spildt”.

For at undersøge hvor udbredt problemet er, brugte jeg et relativt ukendt men utroligt smart værktøj.

På Google Keyword Planner kan man se antallet af søgninger, som foretages efter et givent ord/sætning. Der opdagede jeg, at tusindvis af unge hver måned søge efter hjælp til at finde en praktikplads til erhvervspraktik.

Når der er så stor efterspørgsel på noget, så må der jo være nogen som har lavet en løsning, ik’? Næ… det første resultat på Google var en 7 år gammel artikel fra magasinet Vi Unge.

Da jeg fandt ud af det, besluttede jeg mig for, at det var et problem, som jeg ville arbejde på.


Løsningen er blevet populær

I dag samarbejder 12 kommuner, 1 erhvervsråd og 1 separat skole med Elevpraktik.dk. Over 3.000 virksomheder deltager på portalen og over 15.000 elever er tilmeldt. Portalen har fået mere end 1,3 millioner sidevisninger og er i fortsat vækst.


Holdet bag Elevpraktik.dk

Portalen drives fortsat primært af mig. Derudover har jeg ofte haft hjælp fra mange unge mennesker, som har arbejdet sammen med mig, om at få kontaktet og oprettet de tusindvis af virksomheder.

Utallige dygtige vejledere, lærere, ledere, konsulenter, mm. i alle kommunerne som bruger portalen har også hjulpet til med input og tilmelding og vedligeholdelse af virksomheder.

I sidste ende er det dog selvfølgelig alle virksomhederne, som er dem som gør den vigtigste del af arbejdet. Nemlig at afholde erhvervspraktik med de unge.

Tusind tak til alle jer som støtter op om Elevpraktik.dk.


Kontakt

Du kan kontakte Elevpraktik.dk her.

Eller du kan læse de ofte stillede spørgsmål og svar.