Lær mere om erhvervspraktik
Få svar på næsten alle spørgsmål om erhvervspraktik i 7. - 10. klasse, samt hvordan Elevpraktik.dk fungerer.
Erhvervspraktik
Typisk 2-5 dage hvor du har mulighed for at prøve at arbejde hos en virksomhed du selv vælger i stedet for at være i skole. Du får ikke løn for arbejdet, men har mulighed for at lære en masse.
Erhvervspraktik er tilgængeligt for elever i 6. - 10. klasse, men mest brugt i 8. og 9. klasse.
Man er typisk i praktik alene, men det kan også være i grupper.
Den primære mening med erhvervspraktik er, at du kan komme ud og mærke hvordan det er at være på en arbejdsplads, at du kan lære mere om dig selv samt lære hvad du kan lide at arbejde med.
Det handler ikke om at finde det du præcist vil lave som fx tømrer. Det handler ligeså meget om at du vil blive klogere på dig selv. I forlængelse kan det nævnes om du ønsker at have fysisk arbejde, tale meget med mennesker eller sidde på kontor en hel dag.
Så selvom du ikke finder drømme-praktikpladsen, så vil du stadig lære en masse om dig selv og hvilken type arbejder du synes er spændende.
Erhvervspraktik er desuden en mulighed for at lære en virksomhed og nogle spændende mennesker at kende. Alt dette kan lede til du måske bliver tilbudt et fritidsjob eller en læreplads hos dem senere hen i livet.
Det afhænger af din skole og din klasse. Du bliver derfor nød til at spørge din uddannelsesvejleder eller lærer.
De mest brugte perioder er dog august til november i 8. og 9. klasse. Men det kan sagtens være at du skal i praktik på et andet tidspunkt.
Sådan foregår processen nogenlunde:
- Hvad kunne du tænke dig? Brainstorm forskellige brancher eller virksomheder som du synes virker spændende eller du har lyst til at lære mere om. Vælg ikke nødvendigvis din første tanke, men brug noget tid på undersøge. Mangler du ideer?
- Her er en liste over alle brancher.
- Du kan også søge på UG eller grave tilfældigt rundt på Elevpraktik.dk, Wikipedia, Google, TikTok, Instgram, osv.
- Der findes flere gode serier på Youtube. Eksempelvis: Hvad kan jeg blive?, Elevplads TV og Ungdomsuddannelse TV
- Find en virksomhed. Alle virksomheder kan i princippet tilbyde praktik, men det kan være særligt svært for nogle brancher. Fx farligt eller fortroligt arbejde (psykologer, læger, nogle fabrikker, forskning mm.). Du må selv bestemme hvordan du finder og kontakter virksomheder. Her er et par ideer:
- Brug dine kontakter: Hvis dine forældre, familie eller lignende arbejder ved, eller har kontakt til, en virksomhed som du vil i praktik i, så er det typisk den nemmest vej til en praktikplads.
- Brug Elevpraktik.dk: Søg efter erhvervspraktik her på portalen. Virksomhederne har allerede sagt ja til at de som udgangspunkt gerne vil tilbyde praktik (hvis de har tid). Det kræver dog fortsat også, at de accepterer din ansøgning, så husk at lave god ansøgning!
- Tag selv kontakt: Hop på cyklen eller Google kontaktoplysninger og kontakt selv virksomheder uopfordret.
- Spørg din uddannelsesvejleder: Mange vejledere kender flere lokale virksomheder, som de måske kan anbefale dig at søge praktik ved.
- Kontakt virksomheden Den bedste måde at kontakte virksomheden på, er at ringe til dem. Så får du et svar med det samme, og der er større chance for at virksomheden siger ja. Hvis du bare sender en email, så kan der desværre være en stor risiko for at de ikke svare eller at de siger nej. Inden du ringer til virksomheden, så bør du forberede en kort tekst om hvad du vil sige, hvorfor du gerne vil i praktik hos virksomheden, hvornår du skal i praktik, osv. Hvis du bruger Elevpraktik.dk, kommer der en vejledning frem når du trykker på Ansøg knappen på opslagene.
Du kan finde svaret i artiklen her: Erhvervspraktik ved hospitalet, forsvaret og beredskabet
Det afhænger fra skole til skole, men typisk ville du skulle møde op på skolen som normalt og lave opgaver eller lektier, mens de andre er i praktik. Det kan også være at din egen skole kan tilbyde dig at komme i praktik i kantinen, hos pedellen eller lignende.
Undervisningsministeriet skriver, at man er omfattet statens erstatningsordning når man er i praktisk erhvervsorientering (erhvervspraktik) iværksat af kommunen eller UU.
Derudover er det dog normalt også et krav at der bliver underskrevet en praktikaftale, typisk både af eleven, en forældre og virksomheden.
Hvor og hvordan du får underskrevet sådan en praktikaftale afhænger af hvor du går i skole. Det kan være du får et fysisk A4-ark, at du skal downloade en PDF på din Uddannelsesvejlednings hjemmeside eller at du skal logge ind på et IT-system såsom Unoung og oprette praktikaftalen der.
Hvis du er i tvivl kan du spørge din uddannelsesvejleder eller din lærer.
Inden du møder op til din første dag i praktik, er det vigtigt at du forbereder dig på et par områder:
- Hvad kunne du tænke dig at lave? Det er ikke alle virksomheder, som er ikke vant til at have praktikanter. Derfor har de måske ikke en helt fastlagt plan for hvad du skal lave. Hvis du har forberedt en lille liste over hvad du ønsker at lære eller ønsker at prøve at arbejde med under praktikken, gør du hele forløbet nemmere og bedre for både dig og virksomheden.
- Research. Mange virksomheder værdsætter hvis du har brugt tid på at lære om dem og deres branche inden du starter. På den måde vil du nemmere kunne forstå hvad der sker og være til mindre besvær for virksomheden. Du behøver selvfølgelig ikke være en ekspert indenfor området, men hvis du bare har brugt to timer på at google og læse om virksomheden, deres produkter/services og deres branche - så vil du gøre et rigtig godt indtryk! På den måde vil du også kunne lære mere, fordi virksomheden ikke skal til at fortælle dig om alt den basisviden, som du nemt kunne have undersøgt hjemmefra.
- Lav en liste med spørgsmål. I forlængelse af ovenstående punkter, så kan du med fordel skrive eksempelvis 20 spørgsmål ned, som du gerne vil have virksomhedens svar på. Du skal måske ikke stille alle spørgsmålene som det første mandag morgen, men i løbet af ugen kan det være godt at have nogle emner du kan spørge ind til. Det vil vise du er interesseret og gøre virksomheden glad men samtidig også give virksomheden ideer til hvad de kan give dig af opgaver.
- Det praktiske. Husk at have fuldstændig styr på hvordan du kommer frem og tilbage, om du skal have frokost med, om du skal have specielt arbejdstøj eller sikkerhedssko på og lignende. Skriv eller ring endelig bare til personen ved virksomheden som du har talt med - også selvom det måske er søndag eftermiddag. Det vil de meget hellere have, end at du møder uforberedt op.
Praktikopslagene på Elevpraktik.dk
Find og klik på en virksomhed som du synes ser spændende ud på Elevpraktik.dk.
Derefter klik på "Ansøg" knappen, så vil du blive guidet til både hvordan du laver din ansøgning og hvordan du kontakter virksomheden.
PS: Det er bedst hvis du som ung selv ansøger, i stedet for at dine forældre gør det for dig. De fleste virksomheder vil nemlig helst høre fra dig af, hvorfor du gerne vil i praktik hos dem. Samtidig vil virksomheden gerne se at du selv tør spørge dem.
Selvom virksomheden ikke har svaret på din ansøgning, betyder det ikke nødvendigvis at de ikke kan tilbyde praktik til dig.
Det kan være at de bare har overset din ansøgning eller at de har glemt at svare. Det er meget normalt.
Hvis du har ventet på svar i mere end 3-4 arbejdsdage, så bør du kontakte virksomheden igen. Det bedste er at ringe (eller møde fysisk op). Der er mindre sandsynlighed for svar via email.
Hvis du har kontaktet virksomheden 3 gange eller mere uden at få svar, så marker venligst det på virksomhedens opslag på Elevpraktik (det er anonymt). Det er til stor hjælp for andre unge.
Tryk venligst på "Rapporter opslaget" nederst på det pågældende opslag. Du er også velkommen til at skrive til os.
Alle aktive virksomheder i Danmark med mindst 1 ansat har automatisk et opslag på Elevpraktik.dk. Det svare til ca. 190.000 opslag.
Opslagene opdeles af 3 mærkater:
Mere sandsynlig
Mere sandsynlig er opslag hvor vi vurderer, at man har en større sandsynlighed for at få tilbudt praktik. Langt størstedelen af disse opslag har vi manuelt oprettet efter at vi har haft talt med virksomheden, og de har sagt at de gerne vil have praktikanter. Eller virksomhederne selv har tilmeldt sig.
Derudover kan mærkatet også stå på virksomheder som vi ikke har talt med, men hvor vi alligevel ved at de tager imod mange praktikanter. Det kan være på baggrund af praktik-data vi har fra UnoUng eller "anmeldelser" delt af elever på Elevpraktik.dk.
Virksomhederne kan selvfølgelig altid have perioder hvor de har for travlt, er ramt af sygdom eller andet, og derfor ikke kan tilbyde praktik alligevel.
Vi sørger for at alle virksomheders opslag bliver opdateret mindst 1 gang om året.
Neutral
Neutral er virksomheder vi ikke har talt med, men som kunne være kandidater til at tilbyde praktik.
Vi viser dem så man kan finde virksomheder overalt og indenfor alle brancher, selv hvis man har meget specifikke ønsker.
Mindre sandsynlig
Mindre sandsynlig er også virksomheder som vi ikke har talt med, men hvor vi forventer at det er svært at få en praktikplads. Det kan være læger, psykologer, meget små virksomheder, mm.
Typisk tilbyder virksomhederne praktik på løbende basis. Der er kun nogle få virksomheder som har en bestemt uge på året hvor de tilbyder praktik, det er typisk de mest populære steder som forsvaret eller retten.
Det betyder at du altid kan prøve at kontakte virksomhederne du ser på Elevpraktik.dk, medmindre der specifikt står i deres beskrivelse af de kun tilbyder praktik i en bestemt uge.